V Poprade dnes budú rokovať vlády Poľska a SR, témou bude aj ZOH 2022

27.03.2013 Poprad

Bratislava 27. marca (TASR) - Na dnešnom spoločnom zasadnutí slovenskej a poľskej vlády, ktoré sa uskutoční v budove Mestského úradu v Poprade, šéfovia kabinetov a niektorí ministri prerokujú kľúčové otázky pre ďalší rozvoj vzájomnej spolupráce medzi Bratislavou a Varšavou.

Dôležitým bodom rokovania bude príprava spoločnej kandidatúry na usporiadanie Zimných olympijských hier v roku 2022.

Slovenský kabinet podporuje kandidatúru poľského mesta Krakov na zorganizovanie ZOH v roku 2022 za spoluúčasti SR. Záujem poľskej strany o spoluprácu pri ich usporiadaní je dlhodobý. Od roku 2000 sa nepravidelne a neoficiálne uskutočnilo niekoľko rozhovorov medzi predstaviteľmi Poľského olympijského výboru a Slovenského olympijského výboru.

Posledná iniciatíva od nich prišla v októbri minulého roka. Poliaci ponúkli Slovensku organizovanie všetkých alpských disciplín a akrobatické lyžovanie. SR si však dala podmienku, že sa chce podieľať aj na hokejovom turnaji.

Pred podaním oficiálnej prihlášky Krakova chce vláda posúdiť finančné aj environmentálne dosahy takéhoto kroku. Minister školstva Dušan Čaplovič má komplexný materiál predložiť do konca októbra. Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí by si slovenská podpora mohla vyžiadať, pretože športové disciplíny, v ktorých by sa mohlo v SR súťažiť, nie sú známe.
 

Vyberte región